Ring om Børge

- endnu en milepæl i dansk tegnefilmhistorie

Året 2010 markeredes med endnu en milepæl i dansk tegnefilms historie, idet tegnefilmskaberen Børge Ring dette år fik udgivet sin selvbiografi "Børge Ring" på Wisby & Wilkens Forlag. Bogens grafiske udformning og layout er lagt i hænderne på den erfarne tegner og forfatter Lars Jakobsen, som på tegnefilmens område vil være bedst kendt for bogen "mik - en biografi om tegneren Henning Dahl Mikkelsen", udgivet på Wisby & Wilkens Forlag 2001.

Bogen "Børge Ring" er en helt igennem personlig beretning om Rings lange liv med musik og tegnefilm og familieliv, en spændende, begivenhedsrig, rørende, poetisk, finurlig, humoristisk og delvist anekdotisk fortalt odyssé fra barndommen i Ribe over intermezzoet og afsættet i København til endemålet i Overlangel i Holland som verdensberømt dansk-hollandsk animator og tegnefilmskaber, den første danskfødte af slagsen, som har modtaget en (velfortjent) Oscar og forskellige andre hæderspriser for sine korte underholdningstegnefilm af klasse.

Af danske tegnefilmfolk nævner bogen en passant flere, men omtaler faktisk kun fire, nemlig Jørgen Myller, Bjørn Frank Jensen, Kjeld Simonsen og Kaj Pindal. Ikke mindst den sidstnævnte, som er en anden betydelig dansk tegnefilmskaber, der i det væsentlige også har gjort karriere i udlandet, i hans tilfælde i Canada, hvor han har skabt sine med tiden internationalt og med rette berømte korte underholdningstegnefilm.

Rings bog er så vidt jeg er orienteret den første egentlige selvbiografi af og om en dansk tegnefilmmand, tilmed en mand af international betydning. Dens fortællemåde og indhold fortjener ikke, at den pernittengrynagtige kritikerlup bliver rettet mod teksten, som måske hist og pist indeholder nogle faktuelle unøjagtigheder, der dog må ses som ubetydelige i den store episke sammenhæng.

Bogen af og om musikeren og især tegnefilmskaberen Børge Ring, af Dronning Beatrix tildelt den højeste civile orden: Ridder af den Nederlandske Løve, er et højst velkomment og ønskeligt bidrag, ikke alene til dansk tegnefilmhistorie, men til international og især hollandsk tegnefilmhistorie. Man bliver klogere af at læse den, både på Børge Ring og hans film og på den tid og de mange spændende mennesker, han var og er samtidig med.

Som forsøgsvis 'tegnefilmshistoriker' føler jeg mig af flere grunde hverken kompetent eller kvalificeret til at skrive en egentlig "anmeldelse" af bogen, hvis tilblivelse jeg i øvrigt heller ikke ved ret meget om, idet hverken Ring selv eller hans 'sparringspartner', tegneren og forfatteren Lars Jakobsen, har fundet det opportunt at informere mig nærmere om projektet. Derfor kun denne korte, men positivt mente omtale af denne fra enhver synsvinkel interessante selvbiografi, som jeg hermed gerne vil ønske både Børge Ring og Danmark tillykke med! Og i øvrigt vil anbefale alle tegnefilminteresserede at læse!

© December 2010 Harry Rasmussen.